Monday, April 17, 2017

Ke Langkawi ke Kiter... (^.^)

Assalamualaikum...

Rasa macam lamaa gilak tak update blog..
La ni busy, keja banyak nak mampus..
Takleh nak cover dah..
Tapi takpa, pelan2 buat..

Minggu2 lepas (7hb - 9hb April), aku ngan Izaidah p melancong over the sea..haha
Percutian bajet, saja p Langkawi sebab murah dan boleh mandi laut..
Penat2 keja.. nak jugak menghilangkan stress yang semakin membebankan nih..

Sampai jeti Kuala Kedah, terus beli tiket yang paling awai..
Nasib baik ada kosong lg.. Padahal lagi 10 minit ja feri nak bertolak dah..


Lepas amik keta sewa, kami terus bertolak p cari umah Asma..
Asma cikgu di Langkawi sana..
Dah lama gila tak jumpa Asma..
Last jumpa mungkin masa kenuri kawin dia 6 tahun lepas..
Anak dah 2 orang dah..
Makan, menyembang, makan lagi, amik gambaq.. Pastu baru blah cari hotel kami


bersama anak no 2 Asma

Kami dok Federal Villa manage by Holiday Villa.. Kat Pantai Tengah.
Booking melalui SBPH (gov punya tu).. Rate murah gila baq hg..
Bertuah gila sebab dapat tingkat bawah.. tak yah susah2 naik tangga..
Belakang hotel trus pantai.. untung orang2 gov.. dahla dapat bilik murah, pantai dekat plak tu..

Bilik luas.. 4 orang pun boleh dok
Petangnya kami jalan2 ja kat pantai..
Cantik pantai ni.. Tak ramai orang.. Tak macam Pantai Cenang.. Bising n bingit..

Taktau la apa masalah pompuan nih

Kami pun nak jugak gambaq sunset

love u to the moon and back

Malamnya misi mencari makanan..
Niat hati nak makan shell out.. P la shell out kat Pantai Cenang..
Tak ramai orang.. Tapi takdak parking.. So, gugel la tempat lain..
Ramai recommend Shell Out @Pekan Rabu..

1st time makan shell out..haha

Esoknya pagi2 lagi aku ngan Izaidah dah terjun laut..
Takdak manusia lain pun kat situ..
Berendam sambil bersembang dan meluah perasaan adalah perkara yang menyeronokkan..
Agak lama jugak kat pantai tu..

Tengah ari baru keluar.. P HIG - beli cekelat orang kirim..
Pastu kengkonon nak lunch ngan kerabu bronok.. Tapi tak jumpa..
Sebab kecewa, trus skip lunch.. Kami p Taman Mardi (sebab tiket murah)..

orang cantik..background punca cantik kan.. :-p

bagus la adik tourist guide nih..



ni souvenier adik tourist guide tu bagi ke aku..

Panaih lit2 kat Taman Mardi nih.. Lepas jalan2 kami dijamu buah2an tempatan yang ada pada musim nih.
Lepas tu kami p la Taman Agrowildlife Park..
Tengok2 tiket mahai (mahai bagi kami la).. So tak jadi masuk..
Amik gambaq ja.. pastu blah..
Tapi taman ni best.. Sebab boleh pegang n bagi binatang2 ni makan.. Boleh bergambaq sekali..

konon nak fokus tulisan belakang tu..tapi tak nampak plak

Then, Izaidah kata nak p Pantai Pasir Hitam..
Tak tau la apa yang dia kenan sangat kat Pantai tu..
Padahal dulu dah penah p.. So kami waze je la ke sana..
Sampai pun nak petang dah.. Amik gambaq, jalan2 sat.. pastu balik

Izaidah paksa aku tulih tu..
 Balik petang tu kami p berendam sekali lagi..
Tapi tak berapa best sebab ombak kuat sangat dan ramai jugak manusia.

Esoknya, lepas check out trus p antaq keta sewa..
Abang keta sewa antaq kami p jeti..
Beli tiket lambat sikit konon2 nak p kat Dataran Helang..
Tapi tengok macam jauhhhh, sayup2 ja..hahaha
Malas nak jalan.. Amik gambaq dari kejauhan saja laa..



Nampak tak helang tu..haha
Abih dah percutian bajet yang memang awesome!!
Lepas antaq Izaidah p airport, aku pun membawa diri pulang ke kampung halaman..
Enjoy sangat walaupun bajet gilerrr..
Terima kasih kawan baik sebab sudi berhabis duet dengan aku..
Kumpul duet plak untuk p tempat lain plak..

cemuihnya naik jambatan kedua..sorang2

Hotel: Federal Villa by Holiday Villa
Keta Sewa: Pakej Percutian Langkawi & Kereta Sewa 

Monday, April 3, 2017

Lepas Kuala Lumpur, Kuala Lumpur Lagi..

Assalamulaikum sahabat2 alam maya.. :-)

Harini Isnin kan.. Semua malas2 kan..
Tapi idop mau ceria ya.. haha

Baca tajuk pun dah paham kan..
Lepas balik dari KL berjimba sampai muflis..
Terpaksa plak p KL lagi.. Tapi ni atas urusan kerja.. Terpaksa tau terpaksa


Kami (Aku and Bos) bertolak dari kilang jam 6 pg.. First time naik keta mahai Bos..haha
Sampai KL, Bos antaq aku p Puchong n dia p Shah Alam.. Sebab tempat meeting kami berbeza..
Janji meeting 10am.. Aku sampai 955am.. Tapi orang tu boleh pulak buat aku macam tunggul tunggu dia sampai 12pm..
Ni la masalah sesetengah orang.. Janji selalu dicapatikan.. Ingat kita takdak keja len dok kena tunggu depa..
Sebab aku tak berapa syok.. Meeting cut short 1 hour ja..
Bos aku plak meeting tak siap2 lagi.. Dah 1 hal tak tentu arah nak p mana..

Aku suruh client antaq aku p IOI Puchong la.. Sebab dekat dengan tempat meeting tu..
Senang aku nak cari makan n solat..
Kot la dia nak blanja aku sebab dia biaq aku tunggu kan..
Haram tak belanja pun.. Kedekut sangat..huh

Lepas Bos aku setel semua.. Kami p site sat kat Pulau Indah..
Kebetulan ada excident plak.. Memang kena getah la... Jem tak hengat..
Sampai lewat jugak kat site.. Pastu nak patah balik KL plak..

Aku bermalam di Hotel Fortuna, area Bukit Bintang sana..
Sebab Bos cakap situ senang nak p mana2..
Lepas check in, Bos huluq RM 100.00.. Dia pesan p makan sedap2 sebab kita penat keja..
Dah sorang2 ni.. Tak la aku nak p merayau mana2..
Letih, penat, tak biasa, takut sorang2.. semua ada laa

Ni first time la aku dok hotel sorang2.. Memang semua perasaan ada..
Siap tidoq bukak lampu cerah menderang, bukak tv sampai ke siang.. Last2 seniri takleh lena..
Tu la penangan dok layan page Fiksyen Shasha kat fb sana..

Pemandangan Malam Kota Metropolitan dari tingkap bilik aku..

Esok paginya kami nak p bermeeting ngan Managing Director (MD) plak kat Oasis Damansara? Yala kot nama dia..
MD share location, kami bertolak p sana..
MD ajak breakfast kat kedai best.. Dia kata nasik lemak situ sedap..

Nama kedai tu Ali, Muthu & Ah Hak Kopitiam..

Nak kata sedap tu..hmm.. boleh laa..
Tapi hang tengok kemain mahai lagi harganya..
Kalo kat Kedah leh dapat 3 pinggan nasik lemak ayam..
Harga tu standard KL la kan.. Aku takleh dok KL.. Takleh terima suasana dan harga barang2nya..

Lepas mencekik, kami menapak p office MD aku..

Depan tu MD aku, belakang tu Bos aku
Office MD aku kemain, semuanya kaca u olls..
Siap ada TV besaq, bean bag, mesin ayaq macam Coway tu..
Amboi MD.. kemain.. Awat office kilang sendu ja? Tak adil betoi!!

MD aku dok bancuh chinese tea
MD aku hidangkan kami dengan chinese tea yang aku tak penah minum seumoq idop aku..
Dia kata sebab breakfast berat tadi, so tea ni boleh clean bowel system..
Rasa dia?Kelat, pahit..semua ada..
Tapi aku boleh ja minum.. Sebab lama2 rasa sedap plak

Abis meeting dekat tengah ari jugak laa.. Lagi sekali kena p site kat Pulau Indah sebab nak verify site..
Sebelum sampai Pulau Indah, Bos aku bawak singgah makan kat kedai Hailam apa ntah..
Aku tengok nama cina, pelanggan ramai cina.. Takkan Bos nak bawak aku makan kedai cina kot..
Aku dah was2.. Nak masuk ka tak.. Akhirnya aku ikut jugak Bos masuk p cari meja kosong..
Bila masuk dalam.. Tudia.. ramai ja manusia Melayu dok ada..
Rupa2nya kedai tu chinese muslim.. Semua bangsa ada sebab katanya makanan lain dari yang lain
Bos orderkan aku chicken chop dan bihun hailam kami share.. (sweet tak?haha..)

Bagi aku chicken chop dia pelik sebab aku tak penah jumpak lagi..
Lepas makan, zass p Pulau Indah.. Belikan depa teh ais jugak..
Budak2 ni jaki sikit kalo aku p tangan kosong.. Sampai ke sudah dok perli nanti..
Untong la dok hotel, untongla Bos blanja makan, untongla naik keta mahai..hahaha

Raju makin lama makin 'putih'..Hahaha
Lepas dah setel keja, kami pun bertolak balik dari Pulau Indah..
Rasanya dekat kul 3pm kot baru bertolak..
Bos berenti kat rnr apa ntah, yang ada starbuck tu..
Dia cakap mengantuk.. Dia nak beli kopi.. Dia belikan aku jugak..
Aku tak pernah minum starbuck, apatah lagi nak order (jakun gila)..
So, Bos tolong orderkan untuk aku.. Aku rela ja apa perisa pun..Hahaha

Tu ha.. Nama bos aku ada kat situ..
Perjalanan balik sangat mencabar dan mengantuk sebab ujan lebat..
Alhamdulillah kami sampai kilang dalam kul 7.30pm..
Ayah dan Abg aku dah ada kat kilang tunggu aku..

Kerjaku ini ku rasakan semakin mencabar dari hari ke hari....
Bertabahlah! :-)

Saturday, April 1, 2017

Kehidupan Malam Kota Metropolitan

Assalamualaikum....

Kali ni nak ceta benda2 yang dah lepas jaa..
Blog kan umpama diari.. Nanti boring2 boleh baca balik..

So kisahnya 9hb 3 aku gerak la nak p stesen bas..Sebab nak p cari angin baru kat KL nun..
Tiket dah beli lama.. Kisah tragik bermula kat stesen bas Kulim..
Pagi tu Ayah n Abg D antaq aku p stesen bas.. Aku p tanya kaunter.. No plate bas aku apa..
Budak kat kaunter tu cakap..takda rekod aku..Plak dah..dia kata takpa..tunggu ja bas KPB warna biru..
Patutnya bas kul 830pg.. Tapi tunggu samapi 8.45pg..takda pun bas biru mai..
Bila aku p kaunter tanya balik..orang kaunter sebelah cakap bas KPB dah p..bas warna gold..
Hanginnya rasa..terpaksa beli tiket baru.. Tapi takpa la..benda dah jadi..malas nak bising2..

Naik bas..tak ramai pun manusianya..Bila sampai KL, ramai turun kat Puduraya..
Alih2 aku sorang ja dok atas..nak turun TBS..
Sampai lewat jugak la..sementara tunggu Jannah sampai..aku p merayau2 kat TBS tu..

Lepas Jannah sampai..misi pertama cari makan laa.. Si Jannah teringin korean food katanya..
So dia bawak la aku gi makan kat Ampang Mall ka apa ntah..
Korean food ni tak masuk sangat ngan aku..Sebab masakannya ada rasa manis..
Tapi ada jugak yang aku boleh terima.. Merasa jugak la korean food.. Orang kampung.. Cenggini laa

Tak ingat dah apa namanya

Lepas balik lepak... kami beli barang untuk masak Ahadnya nanti..
Izaidah akan turun Ampang ari Sabtu pagi..
Malam tu masa nak tidoq.. Jannah cakap nak sewa keta..sebab nak p tempat yang tak tercapai dek LRT..
Malam tu godek2 la cari keta sewa..n cari tempat nak p jalan2..
Dalam tengah ari Ahad macam tu..orang keta sewa pun mai antaq keta..
Misi pertama ofkos jemput Izaidah kat TBS..
Kami p IOI Mall Putrajaya.. sebab nak jalan2 n tengok wayang..saja melawat kawasan..

Kami beli tiket ceta J revolusi.. Sebelum tengok wayang..kami p menjamu selera dekat Absolute Thai
Makanan OK dan sedap..tapi harga agak mahal..tp standard la harga KL..
Lepas makan trus masuk wayang.. Best cetanya..Nora bagi 5 bintang!



Lepas p IOI..kami ke Shah Alam plak..
P I-City..tapi macam menyesal p sana..sebab tak best sangat macam mula2 dulu..
Sat ja dok sana..sebab takdak apa..

kat sini ramai gila warga asing dok bergambaq

Nak selpi sorang2 memang tak la.. kena wefie.. :-)

Next destination is Ahmad Lim Black Pancake.. Jannah teringin nak merasa..sebab viral katanya..
Kami beli nutella cheese.. Sebab yang tu ja available masa tu..
Dia macam apam balik nutella atasnya.. Sedap sebab nutella and cheese tu ja laa..
Boleh tengok website depa untuk cari location..
Tengah tunggu Abg Pancake masak pancake kami..


Ni la rupa pancakenya..gambar ihsan google.

Lepas kenyang.. kami p uptown Danaukota..
Saja nak meninjau kehidupan malam di kotaraya..
Barang2 kat sini..biasa2 jaa..Cuma makananya meriah sangat2..
Tapi perut kenyang..just makan char kue tiau ngan kerang bakaq jaa..
Kenyang2 pun makan lagi.. Besaq gila uptown ni.. Penat jalan.. Satu habuk apa pun tak beli..
Tengok minyak keta..banyak lagi la plak.. Esok dah nak antaq keta balik..rugi la kan..
So Jannah ajak p Bukit Ampang.. Bukit Ampang ni..ala2 mini Genting Highland..
Best la kat sini.. Sejuk.. Nyaman ja rasa.. 
Rasanya masa ni dh kul 1pg.. Kami lepak2..tengok lampu..minum teh tarik..
Agak2 setengah jam macam tu..kami gerak ke KL balik..
Gerai2 jualan dan lampu2 bandar Ampang

Saja jalan2 kat Dataran Merdeka.. Ramainya umat manusia..
Tapi depa tak buat apa pun.. Just park keta tepi jalan..n dok menyembang..
Kami pusing2 sampai Bukit Bintang.. Tengok orang kuaq kelab malam..hahaha

Agak2 penat dah tak tertahan..baru gerak balik Ampang..
Sampai Ampang dalam 3pg macam tu.. Memang merayau2 sungguh2 laa..

Esok paginya, Jannah kuaq g Tesco..
Beli kambing..sebab nak makan kambing bakaq..
Aku kat rumah masak tomyam, Izaidah masak nasik..Jannah masak kambing bakaq..


Lepas lunch..kami gerak p TBS.. Aku naik bas balik Kulim..
Izaidah naik ETS balik Putrajaya..
Abih sudah percutian yan memenatkan dan sangat2 best..
Aku sampai kulim dekat kul 9malam kot..
Ayah n Abg D amik kat stesen bas..
Pastu kami p melepak kat Pelita Nasik Kandaq plak..

Alhamdulillah aku didampingi kawan2 yang best..
Kawan2 yang bukan hanya ada masa susah sahaja..tapi setiap masa..
Dulu aku dan Izaidah saja..
La ni Jannah makain rapat plak ngan kami berdua..
Kawan tak ramai tak pa..
Janji 1 kepala dan memahami antara 1 sama lain..
Terima kasih kawan2 sebab berusaha melayani aku..
Semoga persahabatan ni kekal selamanya..Amin...


Tuesday, March 28, 2017

APC 2016 & Kawan Baik

Assalamualaikum...

Lama tak bersua di blog nih..
Bulan nih busy sikit.. Banyak plak kerja luaq terpaksa attend..

Bulan nih jugak macam2 benda jadi..
Bukan bulan ni saja pun.. Tetiap bulan sama ja.. Haha

Best event bulan nih ofkos APC 2016...
Selaku wargakerja swasta, aku idok la tahu sangat keja2 gov nih..
Tapi sebab ramai insan2 berhampiran keja gov, ada la info2 sikit masuk ke aku..

Tak tersangka plak kawan aku sorang nih dapat APC (Anugerah Perkhidmatan Cemerlang)..
Baru ja kot dia join gov nih..
Tapi rezeki dia, keikhlasan dia bekerja.. Allah limpahkan rezeki macam nih
Jangan la pertikaikan kenapa dia dapat, kenapa aku tak dapat..
Allah bagi rezeki dalam macam2 bentuk..


Tahniah sahabat... Moga akan terus berjaya dunia akhirat..
Tak sangka post fb tu paling banyak dapat sambutan..
Post of The Year.. :-)

Monday, February 27, 2017

Bila Hati Redha..

Assalamualaikum.....

Hari ni dah Isnin.. Sekejap ja cuti rasanya..
Kerja tetap kena kerja.. Kalo tak sapa yang nak bagi makan kan..
Len la kalo ada sugar dedy yang tolong sara.. ;p

Ahad pagi aku p umah Abg E kat Parit Buntaq sana..
Bawak sekali Kak Ana dan anak2 sedara aku..
Tujuan aku nak p amik keta aku yang dah sebulan diantaq repair tu..

Mula2 masa antaq, pomen tu cakap dalam RM 1k ++ dan tak lebih dari RM 2k..
2, 3 ari sebelum amik keta.. Abg E cakap kena lebih kurang RM 2.6k..
Macam nak teriak aku dengaq..
Mula2 aku macam marah la.. Ayah aku lagi la marah siap pakej tak puas hati lagi..

Boleh kata setiap hari Ayah aku membebel2 kat aku..
Siap call Abg E marah dia kenapa jadik mahai sangat..
Ari Jumaat Abg E mai kilang.. Nak amik duet untuk bayaq pomen tu..

So, dia cakap.. Barang keta tu mahai..
Lagipun kita tolong orang2 kita jugak..
Aku pun rasa bersalah sebab marah2 pomen tu..
Abg E memang "basuh" aku cukup2 ari tu...
Aku pun pasrah ja la.. Mau tak mau kena jugak bayaq kan..

Dan harini, aku rasa seronok, selesa ja bawak keta tu..
Rasa macam keta baru pun ada.. :p
Alhamdulillah... hati tenang ja.. Takdak perasaan marah apa2, sedih atau tak puas hati..

Betoi la cakap Abg E..
Redha lah atas apa jugak yang berlaku..
Serah la padaNya.. InsyaAllah.. Semua akan baik2 saja..

Welcome back 2.6k.. :-)

Tahniah untuk Abg E yang terpilih untuk menunaikan ibadah Haji tahun nih bawah Medical Team Malaysia Government..
Alhamdulillah... Rezeki dia p Haji ditaja..
Nak mintak dia tolong doakan jodoh aku yang sesat ntah kemana-mana tu..hahaha


p/s: Alhamdulillah...Bila kita redha.. Hati pun tenang.. dan sekarang.. Semuanya baik2 sahaja...